Tremor; titreme anlamına gelmektedir, çeşitli hastalıklarda görülebilen bu problem vücudun bir kısmının veya bir uzvun davranışının tam olarak kontrol edilememesi halidir.
Titreme hastalığı olarak bilinen tremor, bedenin herhangi bir bölümünde gelişebilmektedir. Kafada titreme (başta titreme), ellerde titreme, gövdede titreme şeklinde görülebilen bu hastalıkta Kafanın titremesi (başın titremesi) sık görülmektedir. Tremor; Parkinson hastalığının, beyin ve beyincik rahatsızlıklarının, alkol yoksunluğunun da belirtisi ayrıca herhangi bir ilacın yan etkisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bunun dışında titreme hastalığı, Emes (MS) olarak bilinen multiple skleroz hastalığında veya travma sonrasında da görülebilmektedir. Dünya üzerinde oldukça sık görülen bu hastalık ileri seviyelere geldiğinde kişiler bir bardak su, bir kaşık çorba içemez hale gelebilmektedirler, bu durum ne yazık ki bu hastaların sürekli olarak birilerinin yardımına ihtiyaç duyar hale gelmesine neden olmaktadır.
Özellikle baş tremoru (kafada tremor) olmak üzere tremor yani titreme rahatsızlığına sahip olan kişiler bu şikayetleri sebebiyle sosyal ortamlarda bulunmaktan kaçınmaya başlamaktadır. Bu durum kişinin sosyal izolasyona uğramasına, içine kapanık bir hal almasına neden olmaktadır. Titreme rahatsızlığı genellikle heyecan stres ve korku durumlarında hatta çevresinden başka birileri titremesini gördüğünde daha da şiddetlenmekte ve kişinin sosyal hayattan kaçınmasına içine dönük bir hale gelmesine neden olmaktadır.
Titreme rahatsızlıklarının hepsi aynı mıdır?
Tremor hastalığında görülen titreme ile Parkinson hastalığında görülen titreme şikayetleri birbirinden oldukça farklıdır. Parkinson hastalarında gözlemlenen titreme, istirahat tremoru şeklindedir, kişi boş kaldığında yani herhangi bir iş ile uğraşmadığında titremeye başlar ayrıca parkinson hastalığında donma hareket edememe kaslarda katılık gibi birçok bulgu titremeye eşlik etmektedir. Tremor rahatsızlığındaysa titreme iş yaparken veya çalışırken başlar ve şiddetlenerek artmaya devam eder ve başka bir bulgu görülmez. Kısacası; Parkinson rahatsızlığındaki titreme istirahat sırasında, Tremor hastalığındaki titreme ise hareket sırasında gözlenir.
Baş titremesi
Baş tremoru yani kafa titremesi hastalığında durum biraz farklı olup baş titremesi sürekli devam etmektedir. Baş titremesi kişiler için oldukça rahatsızlık verici bir durumdur çünkü hastalar başları titrediğini saklayamazlar ve bu durumdan oldukça mustariptirler. Baş titremesi yani kafa titremesi hastalığına sahip insanlar bu sebeple toplum içine çıkmak istemezler içine kapanık ve ruhsal olarak depresif duruma yatkın olabilirler.
Ses titremesi
Ses titremesi vücutta veya eldeki titremeye eşlik edebileceği gibi sadece seste de gözlenebilen bir durumdur, ses titremesi sorununa sahip hastalar konuşmalarının anlaşılamamasından yakınmaktadırlar. Ses titremesi hastalığına sahip olanlar özellikle telefonda konuşmakta güçlük çekerler bu sorun kişilerin konuşmamayı tercih etmesine ortamlarda bulunmaktan kaçınmasına sebep olmaktadır.
Başta ve seste titreme tedavisinde Beyin pili uygulaması!
Esansiyel Tremor başta olmak üzere birçok titreme probleminin tedavi edilmesinde ilk olarak uygulanacak yöntem ilaç tedavisidir fakat maalesef ki ilaç tedavisi konusunda hali hazırda çok fazla tedavi seçeneği yoktur. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı veya yan etkilerin görüldüğü durumlarda beyin pili tedavisi başarıyla uygulanabilmektedir.
Ses titremesi, baş titremesi, emes hastalığında görülen şiddetli titreme tedavisinde beyin pili ameliyatı oldukça etkili ve başarılı sonuçlara sahiptir. Yanlış bilinen baş titremesi ve ses titremesinde beyin pili ameliyatının etkili olmadığıdır oysa ki Baş titremesi ve ses titremesi hastalıklara da dahil olmak üzere tüm titreme rahatsızlıklarında beyin pili ameliyatı tecrübeli ellerde gerçekleştirilir ise oldukça başarılı sonuçlara sahiptir. Bölgesel uyuşturma (lokal anestezi) altında da yapılabilen beyin pili ameliyatlarının sonuçları fazlasıyla sevindirici olup operasyonun başarı ile uygulanması sonucunda tam sonuç alarak, hastaların titremesinde düzelme sağlanabilmektedir. Bu kişiler işlerini yeniden yapabilir duruma gelmektedirler. Önceden yemek yerken, su içerken, yazı yazarken zorlanan bu bireyler bu işleri rahatlıkla yapabilmektedirler.
Tremor hastalığı tedavisi için kullanabileceğimiz bir tedavi girişimi olan Beyin Pili tedavisi hakkında ayrıntılı bilgiye web sitemizin “ameliyatlar” bölümünün altındaki “Beyin Pili – Derin Beyin Stimülasyonu” linkinden veya burayatıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kafada veya Ses'te titreme hastalıkları v tedavisi ilie ilgili örnek hasta videoları için tıklayınız...