Omurilik pili ameliyatı hakkında bilgi vereceğimiz bu yazımızda aşağıdaki sorulara cevap bulacaksınız
1. Spinal Kord Stimülasyonu – Omurilik Pili Nedir?
2. Spinal Kord Stimülasyonu – Omurilik Pili Ameliyatı nasıl yapılır?
3. Omurilik Pili Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?
4. Omurilik Pili ameliyatı yapılmasına nasıl karar verilir?
5. Ameliyatın Avantajları Nelerdir?
6. Ameliyatın Riskleri nelerdir?
7. Hangi koşullarda uygulanmamalıdır?
8. Omurilik Pili ameliyatının maliyeti yani ücreti ne kadardır?
9. Omurilik Pili normal hissi de engeller mi?
10. Bu konuda aldığım eğitimler ve bilimsel çalışmalarım nelerdir?
Spinal kord stimülasyonu, omurilik zarının üzerine konulan bir elektrot (elektrik kablosu) aracılığıyla uygulanan elektrik akımının ağrının hissedilmesini engellemesi mantığına dayanmaktadır.
Bacak, kol veya gövdeden gelen ağrı duyusu bu duyuyu algılayacak olan beyne omurilik aracılığıyla iletilmektedir. Bu sinyallerin beyne doğru olan seyahati spinal kord stimülasyonu yani omurilik pili aracılığıyla engellenmekte dolayısıyla sinir sisteminin olmaması gereken ağrıyı beyne iletmesi omurilik düzeyinde engellenmektedir. Kısaca ağrı devam etse bile beyne iletilememekte dolayısıyla algılanmamakta yani ağrı hissi ortadan kalkmaktadır.
Buradaki en önemli husus ortada ameliyatla giderilebilecek bir durum olmaması gerekliliğidir. Yani hastanın ameliyat edilmesi gereken bir bel fıtığı var ve ağrının sebebi bu ise bu hastaya bel fıtığı ameliyatı yapılmalı omurilik pili ameliyatı yapılmamalıdır.
Ülkemizde tedaviye dirençli ağrı tedavisinde SGK güvencesi altında olup vatandaşlarımız bu imkândan oldukça düşük bir fiyat farkıyla veya ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler.
Omurilik pili ameliyatı
Olmak üzere iki şekilde yapılabilir.
Eğer daha önceden omurilik bölgesinden geçirilmiş bir ameliyat yok ise ve cerrahınız bu konuda yeterli tecrübeye sahip ise lokal anestezi yani bölgesel uyuşturma altında uyanık olarak yapılan bu yöntemi önermekteyim birazdan bu girişim şeklinin avantajlarından da bahsedeceğim.
Hasta uyanıkken bölgesel uyuşturma metodu ile yapılan bu yöntemde hasta öncelikle ameliyat masasına yüz üstü olarak yatırılır ve gerekli bölgesel uyuşturma işlemi yapıldıktan sonra orta kalınlıkta bir iğne ile omurilik zarına doğru seyyar röntgen yardımıyla ilerlenir. Omurilik zarı üzerine gelindiğinden emin olunduktan sonra bu iğne yardımıyla kablolar omurilik zarı üzerine yerleştirilerek olması gereken yere ilerletilir. Gereken yere ulaşıldığından emin olmak için test akımları verilir ve hastaya tam şu soru sorulur; “tam olarak ağrıyı hissettiğiniz yerde bir karıncalanma hissediyor musunuz?” eğer sorunun cevabı evet ise kablolar tam da olması gereken yerdedir ve ameliyatın ikinci aşamasına geçilir yok eğer hasta uyumaları olması gereken yerin biraz aşağısı ya da yukarısında hissediyor ise o zaman kablolar ileri geri ilerletilerek hastanın oldukça düşük elektrik akımlarını tam ağrıyı hissettiği yerde hissetmesi sağlanır.
Bu işlem tamamlandıktan sonra kablolar geçici bir pile bağlanır ve hasta taburcu edilerek test sürecine alınır. Test sürecinin sonunda hastanın fayda gördüğünü belirtmesi durumunda hastaya kalıcı yeni pil gene bölgesel uyuşturma altında oldukça kısa bir işlemle cilt altına yerleştirilir. Kalıcı pilin yerleştirilmesinin ardından dışarıda hiçbir cihaz kalmaz her şey cilt altına gömülü haldedir.
Ameliyatın bu çeşidinde ise hasta uyutulduktan yani genel anestezi altına alındıktan sonra ameliyat masasına yüz üstü olarak yatırılır ve ardından ağrının oluştuğu bölgelerle alakalı alanda cilt kesilerek omurga kemik laminası çıkarılır kemik lamina yardımcı cihazlarla alınır ve omurilik zarı ortaya konur. Ardından zarın üzerine elektrot yerleştirilerek kablolar geçici bir pile bağlanır ve hasta taburcu edilerek test sürecine alınır. Test sürecinin sonunda hastanın fayda gördüğünü belirtmesi durumunda hastaya kalıcı yeni pil bölgesel uyuşturma altında oldukça kısa bir işlemle cilt altına yerleştirilir. Kalıcı pilin yerleştirilmesinin ardından dışarıda hiçbir cihaz kalmaz her şey cilt altına gömülü haldedir.
Sizin de fark ettiğiniz üzere girişimin bu türünde hasta uyanık olmadığı için elektrik akımını hissedip hissetmediği sorulmamakta dolayısıyla kablolar ortalama bir yere yerleştirilmektedir. Bu ameliyatı uyanık yapmanın en büyük avantajı budur.
Omurlik Pili tedavisinden fayda görecek kişiler arasında;
Diyabetik Nöropati (şekere bağlı kronik ağrı)
Burger gibi Damar Hastalıkları (sigaraya bağlı damar tıkanıklığının tedavisi)
Fantom ağrısı (Kesilen uzvun halen ağrıyor hissi)
Başarısız bel cerrahisi (Bel fıtığı ameliyatı sonrası ağrısı geçmeyenler)
Başarısız boyun cerrahisi (Boyun fıtığı ameliyatı sonrası ağrısı geçmeyenler)
Omurilik felci olup ağrısı devam eden hastalar
Kanser ağrısı olan hastalar
Sayılabilir.
Ameliyatın uygulanmasına Nöroloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Algoloji ve Fizik Tedavi hekimlerinden oluşan bir heyetle karar verilmektedir. Heyetin tüm üyeleri öncelikle hastayı muayene eder, İlaç tedavisinin artık yetersiz olduğu veya ilaç kullanımının yan etkilere sebep olduğu gözlenir ise hastaya test girişiminin yapılmasına karar verilir. Test girişimi sonrasında hasta fayda gördüğünü beyan eder ise kalıcı pilin yerleştirilmesine karar verilir.
Test uygulaması bu ameliyatın en büyük avantajları arasında sayılabilir. Bu sayede kişinin bu ameliyattan fayda görüp görmeyeceği net olarak anlaşılır.
Öncesinde test işleminin gerçekleştirilmesi hastanın bu tedaviden fayda görüp görmeyeceğini net bir şekilde ortaya koymaktadır.
Test işlemi ve pilin kalıcı yerleştirilmesi işlemi lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) altında yapıldığından anestezi riski yoktur.
Uzaktan kumanda sayesinde dilediğiniz zaman ayar yapılabilmekte ve hatta istenirse cihaz tamamen kapatılabilmektedir.
Ağızdan alınan ağrı kesici miktarı oldukça azaltıldığından ilaçların yan etkisi önlenebilmekte
Pil şar edilebilir olduğundan ömrü 15 seneye kadar uzayabilmekte.
Ameliyat öncesi verilecek antibiyotik dozu ve ameliyat sırasında sterilite koşullarına azami özen gösterilmesi ile oldukça azaltılabilmektedir.
Bu tip risklerin oluşma oranı oldukça düşüktür tecrübeli ellerde oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Omurilik zarında bir hasara sebep olunur ise güçsüzlük veya ağrı gibi olaylara sebep olmakla birlikte beyin omurilik sıvısının da kaçışına neden olabilir o yüzden mutlaka tecrübeli ellerde uygulanması önerilir.
Hastada psikiyatrik bir bozukluk olması durumunda
Hastadaki ağrı depresyon gibi psikolojik bazı sebeplere bağlı ise
Hastada ağrının sebebini açıklayacak ve ameliyat ile giderilebilecek bir durum var ise
Girişimin yapılacağı bölgede bir enfeksiyon var ise
Test girişimine olumlu yanıt şüpheli ise.
Omurilik Pili ameliyatı ülkemizde SGK güvencesi kapsamında olup hastalarımız merkezimizde düşük fiyat farkıyla tedavilerini olabilmektedirler.
Bu girişimin en önemli özelliklerinden biri normalde hissedilmesi gereken (ayağa yabancı bir cisim batması veya yanması gibi) ağrı hislerinin kaybolmamasıdır. Hasta normalde olmaması gereken ve tedavi edilemeyen ağrıyı hissetmemektedir.
Omurilik Pili ameliyatı ile ilgili ayrıntılı bilgi videolarını izlemek için tıklayınız.
Nöropatik ağrı nedeniyle omurilik pili tedavisi uyguladığımız hastamızla ilgili videomuzu izlemek için lütfen tıklayın
Omurilik pili tedavisini ayrıntılarıyla tartıştığımız televizyon programımızı izlemek için tıklayınız.
2013 yılından itibaren çok sayıda hastada başarıyla gerçekleştirdiğim bu ameliyatı ülkemizde birçok üniversitede eğitimci sıfatıyla sürdürmekte ve bu tür ameliyatların (Nöromodülasyon) eğitimini vermekteyim. Ülkemizde bu konuda birçok merkezin açılmasına öncülük ettim ve halen yeni merkezlerin oluşması için eğitim programlarıma aktif olarak devam etmekteyim. Bunların dışında başta ülkemiz olmak üzere birçok ülkeden meslektaşlarım (Hırvatistan, S. Arabistan, Libya, Dubai, Fas, İran vs.) bu ameliyatların eğitimini alabilmek için değişik sürelerde gözlemci olarak ameliyatlarıma katılmaktadırlar. Konuyla ilgili halen bilimsel çalışmalarım devam etmekte olup yurt içi ve yurt dışında konu ile ilgili çok sayıda konuşma daveti ve yayınlanmış makalelerim, editörlüğünü yaptığım kitaplarım ve kitap bölümlerim mevcuttur.
Spinal Kord Stimülasyonu ve Nöromodülasyon Konularında Aldığım Eğitimler:
Florida Üniversitesi Hareket Bozuklukları Merkezi ve Florida Üniversitesi Hastanesi Amerika Birleşik Devletleri 2016
Florida Üniversitesi Hareket Bozuklukları Merkezi ve Florida Üniversitesi Hastanesi Amerika Birleşik Devletleri 2017
Konu ile ilgili Dernek Üyeliklerim
Türk Nöroşirurji Derneği Stereotaktik Fonksiyonel Ağrı ve Epilepsi Cerrahisi Öğretim ve Eğitim Grubu
Nöromodülasyon Araştırma ve Eğitim derneği
Konuyla İlgili Uluslararası Toplantılarda Yaptığım Konuşmalar
Konuyla İlgili Düzenlenen Oturumlardaki Başkanlık Görevlerim
Spinal Kord Stimülasyonu ve Nöromodülasyon Konusu ile İlgili Yazdığım Kitaplar ve Kitap Bölümleri
Konuyla ile İlgili Düzenlediğim Toplantılar / Kurslar
Spinal Kord Stimülasyonu ve Nöromodülasyon Konuları ile İlgili katıldığım Uluslararası Kongre ve Toplantılar
Spinal Kord Stimülasyonu ve Nöromodülasyon Konuları ile İlgili katıldığım Ulusal Kongre ve Toplantılar
Spinal Kord Stimülasyonu ve Nöromodülasyon Konuları ile İlgili katıldığım Uluslararası Kurslar
Eğitim almak Üzere Yurtdışından Gelen Gözlemciler
Konu ile İlgili Yayınlanan Uluslararası Makalelerim
Konu ile İlgili Uluslararası Bilimsel Toplantılarda Yaptığım Sözlü Sunumlar
Konu ile İlgili Uluslararası Toplantılarda Yayınlanan Bildirilerim
Konu ile İlgili Ulusal Toplantılarda Sunduğum Sözlü Sunumlarım
Konu ile İlgili Ulusal Toplantılarda Yayınlanan Bildirilerim
Devam Eden Projeler