Sık idrara çıkma, İdrarını yetiştirememe, İdrar Kaçırma, Aşırı aktif mesane, İdrarını tam boşaltamama, İdrarını yapamama, Nörojen mesane, Şiddetli ve sık kabızlık, İnterstisyel sistit, Pelvik ağrı, Büyük abdest kaçırma, Gaz gayta kaçırma, İstemsiz gaz kaçırma, Mesane ağrı sendromu, Ağrılık cinsel ilişki sendromu ve Cinsel ilişki sonrası ağrı gibi problemlerde etkili olan mesane pili yani sakral sinir stimülasyonu ameliyatına değineceğimiz bu yazımızda; Mesane pili nedir?, Mesane pili ameliyatı nasıl yapılır?, Mesane pili tedavisi kimlere uygulanmalıdır? Mesane pili tedavisinde başarı oranı nedir? Gibi sorulara cevap bulacağız.
Mesane pili nedir?
Mesane pili olarak bilinen Sakral sinir stimulatörü (SNS), mesane ve barsak fonksiyonlarını düzenleyen sinirin uyarılması ile bu sistemlerin işlevlerinin düzenlenmesi mantığına dayanan teknolojik bir cerrahi işlemdir. Tedavide kullanılan kablo, kalça kemiği içinden geçen ve mesane ve barsaklara uzanan sinir demetinin üzerine yerleştirilmektedir. Gene cilt altına yerleştirilen bir pil sayesinde gönderilen elektrik sinyalleri, bu sinir demetinin uyarılmasını sağlayarak mesanenin ve barsakların işlevlerini düzenler.Bu sayede; idrar kaçırma, idrara sıkışma, sık idrara çıkma, idrar yapamama büyük abdest kaçırma istemsiz gaz kaçırma gibi durumların önüne geçilmiş olur.
Mesane pili ameliyatı nasıl yapılır?
Bu işlem oldukça basit ve güvenilirdir. Ameliyat, bölgesel uyuşturma dediğimiz lokal anestezi altında yapılabileceği gibi genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Seyyar röntgen cihazı eşliğinde kalça kemiği içinden geçen ve mesane ve barsaklara uzanan sinir demetinin üzerine bir adet elektrot (silikon kablo) bir iğne yardımıyla yerleştirilir test sinyallerinin gönderilmesinin ardından bu kablo geçici olarak harici bir pile bağlanarak hasta deneme dönemine alınır. 2 veya 3 haftalık deneme süresinde hasta fayda gördüğünü beyan eder ise o zaman kalıcı pil gene cilt altına yerleştirilerek bu kabloya bağlanır. Tecrübeli ellerde başarı şansı oldukça yüksek olan bu ameliyatın kalıcı bir hasar bırakma durumu yoktur.
Mesane pili tedavisi kimlere uygulanmalıdır?
Mesane pili, farklı tedaviler uygulanmış olmasına rağmen düzelmeyen idrar sıkışması veya tıkanıklık olmamasına rağmen idrar yapamama gibi işeme bozuklarını iyileştirmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bunun yanı sıra tercih edildiği durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
Aşırı aktif mesane
Sık idrara çıkma
İdrarını yetiştirememe
İdrar Kaçırma
İdrarını tam boşaltamama
İdrarını yapamama
Nörojen mesane
Şiddetli ve sık kabızlık
İnterstisyel sistit
Pelvik ağrı
Büyük abdest kaçırma
Gaz gayta kaçırma
İstemsiz gaz kaçırma
Mesane ağrı sendromu
Ağrılık cinsel ilişki sendromu
Cinsel ilişki sonrası ağrı sendromu
Mesane pili tedavisinde başarı oranı nedir?
Mesane pili tedavisi Aşırı aktif mesane, Sık idrara çıkma, İdrarını yetiştirememe, İdrar Kaçırma, İdrarını tam boşaltamama, İdrarını yapamama, Nörojen mesane, Şiddetli ve sık kabızlık, İnterstisyel sistit, Pelvik ağrı, Büyük abdest kaçırma, Gaz gayta kaçırma, İstemsiz gaz kaçırma, Mesane ağrı sendromu, Ağrılık cinsel ilişki sendromu, Cinsel ilişki sonrası ağrı sendromu gibi durumlar için günümüzde en çok tercih edilen ve oldukça da önemli bir yere sahip olan tedavi türüdür. Daha önce denenmiş ve başarı elde edilememiş olguların yarısından pek çoğu bu yöntem ile tedavi olabilmektedir. Öncesinde test döneminin olması en büyük avantajı olup hem başarı şansını arttırmakta hem de gereksiz ameliyatların önüne geçmektedir.
Konu hakkında bilgilendirici videolarımıza ulaşmak için tıklayınız...