Halk arasında Sara hastalığı olarak bilinen Epilepsi, sık görülen bir nörolojik hastalık olup kısaca beyinde bulunan nöronlarda gelişen ani ve kontrolsüz aktiviteler olarak özetlenebilir. Bu aktiviteler sonucunda hastada istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri meydana gelebilir.
Epilepsi beyin sistemini etkilediğinden nöbet sırasında beynin yönettiği birçok fonksiyon bozulabilir. Bu fonksiyon bozukluğu normal dışı hareketlerin meydana gelmesine dolayısıyla kişide şuur kaybına, bedenini ve hareketini kontrol edememe gibi bulgulara sebep olabilir.
Epilepsinin Belirtileri Nelerdir?
Epilepsinin bir diğer adı ise, sara hastalığı olup nöbet belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilir.
Bayılma, bilinç kaybı, kasılma, dişlerde kilitlenme, ağızda köpürme ve idrar kaçırma gibi belirtiler büyük nöbetlerde görülür. Bu büyük nöbetler kontrolsüz hareketler, sürekli düşme, sürekli bayılma, baş dönmesi, yere düşerek kasılma, nedensiz bir şekilde aniden düşme gibi tehlikeli olabilecek durumlara sebep olabilmektedir.
Epilepsi Kimlerde Görülür?
Epilepsi hastalığı her yaşta görülebilir ve cinsiyet açısından da bir farklılık göstermemektedir. Zor bir doğum, başa şiddetli bir darbe, felç veya menenjit gibi beyin enfeksiyonları ile oluşan beyin hasarı nedeniyle de epilepsi hastalığı meydana çıkabilir. Çok nadiren sebep beyin tümörü olabilir. Enfeksiyon, yüksek ateş, aşırı alkol kullanımı, uykusuzluk ve yoğun stres gibi günlük hayatta karşı karşıya kaldığımız durumlar da nöbet hastalığına yol açabilmektedir. Ancak şu da bilinmelidir ki Sara hastası her on kişiden yaklaşık altı tanesinde epilepsilerin nedeni bilinmemektedir.
Epilepsi Tanısı Nasıl Konur?
Epilepsi tanısı öce klinik sonra elektro fizyolojik olarak konur. Klinik tanıda en büyük rol atak geçiren kişinin dikkatli bir şekilde gözlenmesinde yatmaktadır. Hastalığın doğru tanısı için bu gözlemlerin doktora doğru bir şekilde aktarılması gerekmektedir. Nöbet birden fazlaysa, nöbet zamanları not edilebilir veya atak sırasında hastanın videosu çekilebilir. Bu şekilde tanının konması hem hızlı hem de daha doğru yapılabilir. Elektrofizyolojik değerlendirmede ise EEG (elektroensefalografi) ve uyku EEG`si kullanılmaktadır. Bu tip hastaların mutlaka radyolojik ve laboratuvar değerlerinin de olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Epilepsi Hastalığı Tedavisi
Epilepsi tedavisinde ilk basamak tedavi ilaç tedavisidir. Bu tedavi her hasta için farklılık göstermektedir. Bunun yanında ketojenik diyet yüksek yağ, düşük protein ve düşük karbonhidrat içeren diyetlerin nöbet sayısında azalmayı sağladığını öne süren bazı yayınlar mevcuttur.
Epilepsi tedavisinde uygulanan diğer yöntemler ise cerrahi operasyonlardır. Bu operasyonlar arasında vagus pili etkili bir tedavi yöntemi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın tamamen iyileşmesi her hastada mümkün olmamakla birlikte hastaların büyük çoğunluğunda tedavi ile nöbetler önemli bir ölçüde kontrol altına alınabilmektedir.
İlaca dirençli epilepsi hastalığında etkili bir tedavi yöntemi olan Vagus pili tedavisi konusunda yaptığımız geniş açıklamaya “ameliyatlar” bölümümüz altındaki “Vagal Sinir Stimülasyonu – Epilepsi Pili” linkinden veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.